resepi gulai ikan tongkol
Lalu didiamkan selama 15 menit panggang ikan tongkol sampai matang kemudian angkat 5. 2Tumis semua bahan diatas dengan sedikit minyak beserta rempah kari biarkan hingga masak dan masukkan daun kunyit serta santan apabila sudah mendidih masukkan ikan.
3 ketul ikan tongkol rebus dengan asam keping 4 sudu besar cili boh 1 sudu kecil gula Air asam jawa dan belacan bancuh bersama Nisan gula Melaka Garam 4 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 1 inci halia Kisar halus bahan-bahan bertanda Cara-cara.
. Gula dan garam secukup rasa. Nak sedap boleh rebus ikan awal semalaman atau 3-4 jam sebelum gulai. 1Ikan dipotong dan dibersihkan.
2 ulas bawang merah dan 1 biji bawang besar dihiris. Bumbui garam merica dan gulaTambahkan santan aduk2 santan sehinggan tidak pecah. Setelah itu lumuri ikan tongkol dengan bahan campuran tadidiamkan selama kurang lebih 15 menit 4.
3Biarkan ia mendidih masukan asam gelugur. Masukkan potongan ikan aduk rata. Bahan rebus ikan tongkol.
Nasi dagang yang siap dihidang bersama acar dan gulai ikan tongkol. Masak sampai ikan matang dan santan mengental. 1Ikan tongkol direbus bersama dengan sedikit air garam dan asam gelugur.
Tumis cili boh hingga wangi. Kemudian masukkan ikan yang telah direbus asam keping garam dan sedikit gula. Perasakan mengikut kesesuaian masing-masing.
Cili merah bawang merah bawang putih halia serai kunyit hidup dan semuanya di kisar hingga lumat. 1 kg ikan tongkol segar 3 buah jeruk nipis 7 siung bawang merah 5 siung bawang putih 3 buah kemiri 2 ruas jari laos 2 ruas jari jahe 3 ruas jari kunyit 5 buah cabai merah besar 2 batang serai. Semua bahan digaul mesra dan biarkan sementara menunggu nasi dan lauk masak.
12 sudu makan garam halus 12 sudu makan gula melaka 3 sudu makan cuka makan 3 hirisan nipis lengkuas Rebus ikan dengan api perlahan selama 15 minit atau tunggu sehingga air ikan kering. Gulai Ikan Tongkol Kemangi ikan tongkol basah minyak goreng daun salam daun jeruk serai geprek lengkuas iris asam kandis santan instan Ka Pawon by Elysnawati Gulai Tongkol Tanpa santan ikan tongkol segar ukuran besar Minyak goreng Air bawang merah bawang putih Cabe rawit Cabe merah daun salam 1 jam 5 - 7 org. Ikan direbus dengan air asam keping dan garam.
Cicipi sesuaikan rasanya dengan menambah garam merica atau gula. Selanjutnya campurkan 12 sendok teh garamlada dan jeruk nipis 3. Perlu dikacau sentiasa supaya kuah atau santan tidak berketul.
2Di periuk lain tuang santan masak sehingga naik wap dan mendidih. Pertama cuci ikan tongkol hingga bersih potong menjadi lima bagian lalu tiriskan 2. Timun dan lobak merah dipotong memanjang.
Air rebusan ikan jangan dibuang. Kacang panjang timun dan belimbing buluh. Kesemua bahan yang dikisar masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga mendidih.
Tumis bumbu halus sampai wangi dan matang. 3Kemudian masukkan ikan tongkol yang telah direbus bersama bahan-bahan kisar.
Gulai Ikan Nasi Berlauk Kelantan
Gulai Lengkuas Kunyit Ikan Gulai Darat
Resep Cara Memasak Gulai Ikan Tongkol Spesial Ala Rumahan Paling Mudah
Gulai Kuning Ikan Tongkol Sedap
Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan
Resepi Gulai Ikan Tongkol Citarasa Pantai Timur Untuk Nasi Berlauk
Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Terengganu Malaysian Food Asian Cooking Terengganu
Klik Disini Resepi Kari Ikan Tongkol Lazat
Gulai Darat Ikan Tongkol Cooking Recipes Homemade Recipes Cooking
Azie Kitchen Gulai Ikan Tongkol Lauk Nasi Dagang Terengganu Masakan Malaysia Masakan Asia Makanan
Gulai Ikan Tongkol Seafood Recipes Sea Food Salad Recipes Fish Recipes
Gulai Ikan Tongkol Lauk Nasi Dagang
Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan
Gulai Nasi Dagang Ikan Tongkol Cooking Recipes Easy Peasy Recipes Fish Curry Recipe
Gulai Ikan Tongkol Kelantan Recipe Malaysian Cuisine Asian Recipes Cooking Recipes